Money Mindset

Gepubliceerd op 19 september 2022 om 12:34

Heb jij altijd geld te kort of geld genoeg?

Is omgaan met geld gemakkelijk of elke dag een nieuwe uitdaging voor jou?

Door de flink gestegen prijzen in de afgelopen maanden is omgaan met geld een behoorlijke uitdaging geworden. 
Voor gezinnen en voor het bedrijfsleven. De hoogte van het gezins- of bedrijfsinkomen is echter niet alles bepalend. De manier waarop je voor deze crisis dacht over geld is net zo bepalend als de huidige tijd. 

De rol van jouw opvoeding

Ik groeide op in een doorsnee gezin. Niet rijk maar ook niet arm. De focus lag constant op het negatieve aspect van geld tekort. Hierdoor ontstond een irreële angst dat ik later ook altijd met te weinig geld te maken zou hebben. Vanaf het moment dat ik het huis uit ging durfde ik geen gulden (ja, zo oud ben ik) meer uit te geven. Bang dat ik rekeningen niet zou kunnen betalen of geen eten kon kopen. Ik durfde niet groots te dromen want dat was niet voor mij weggelegd. Ik was immers het spreekwoordelijke dubbeltje en geen kwartje. 

Daarbij ontstond ook de onbewuste negatieve overtuiging dat ALS ik rijk(er) zou worden dan deugde ik niet. Termen als zakkenvuller, over lijken gaan en profiteur galmen nog na in mijn oren. Onbewust saboteerde ik mijzelf iedere keer als mijn praktijk lekker liep. Hierover heb ik een aparte blog geschreven in zelfsabotage

Die gedachte heeft mij tot mijn vijfentwintigste levensjaar belemmert om te ontspannen en mijn dromen waar te maken. 

Waar ligt jouw focus?

Het gevolg van zelfsabotage is dat mijn focus op de onmogelijkheden lag. Keer of keer vroeg ik me af of ik het wel zou kunnen betalen, was ik de investering wel waard, wat zou mijn omgeving van mij denken!  Een echte doemdenker met honderd beren op de weg die haar leven, haar zaken liet bepalen door haar omgeving maar nooit door haarzelf. 

Eenmaal ervan bewust dát ik mijn eigen blokkades opwierp en voornamelijk waarom ik dat deed zorgden ervoor dat er mogelijkheden ontstonden. Dat er voor elk probleem een oplossing was als ik deze maar wilde zien en de juiste actie wilde nemen om verder te ontwikkelen en te groeien. Stap voor stap vooruit om het leven van mijn dromen te bereiken. 

Waar ligt jouw focus? Ben je grotendeels een doemdenker of zoek je oplossingen? Is jouw glas half vol of half leeg?

Welke keuze maak jij?

Klakkeloos geld uitgeven doe ik nog steeds niet al gaat dat  nu een stuk gemakkelijker. Ik focus op de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Wat is het resultaat en wat haal ik er uit als ik een bedrag investeer in mijn bedrijf of in mezelf. Doe ik hierdoor tijdelijk een stap terug en oogst ik later de winst? Leen ik geld of wacht ik tot dat ik ooit het bedrag bij elkaar heb. Waarschijnlijk heb ik het bedrag dan ook niet en is de kans om in te springen mijn neus voorbij gegaan. 

Begin 2021 kreeg ik een gouden kans. Ik wilde een andere baan en de training daarvoor vond ik plots via internet. Wat schrok ik van het kostenplaatje. Geen kattenpis zogezegd. Ik heb gewikt en gewogen wat te doen voordat ik in het diepe sprong met het einddoel voor ogen. Mijn why was sterk genoeg. Inmiddels heb ik de training succesvol afgerond en sta ik opnieuw op een kruispunt. Een nieuwe uitdaging en ik twijfel of ik opnieuw een sprong durf te wagen. Alsof ik op de springplank sta en niet weet hoe ik terecht kom. 

De kosten zijn het probleem niet. Om de volgende stap te zetten word ik uitgedaagd om totaal uit mijn comfortzone te komen; om in de spotlights te gaan staan en al mijn ideeën om te zetten in daadwerkelijke acties. Is dit nog een stap te ver en loop ik tegen mijn upperlimits aan of daag ik mezelf uit en leg ik de lat hoger. Stel ik mij open voor meer persoonlijke en zakelijke groei!

Tenslotte

Er is geen goed of fout aan jouw beslissing. Iedereen heeft zijn eigen tempo in ontwikkelingen. Kies je ervoor om te wachten of een pas op de plaats te maken, accepteer dit en klaag niet over stilstand of niet behaalde doelen, maar focus je op de komende periode om dan wel jouw doel te bereiken. Ben je bewust van jouw keuzes en pas de puzzelstukjes in elkaar. 
Struikel je over persoonlijke belemmeringen los die dan op zodat je in alle rust en vrijheid de vervolgstappen kunt zetten. 

Geef je gas en sta je open voor alle ontwikkelingen die de komende periode op je afkomen ga er dan voor de volle honderd procent voor. Loop je onderweg vast dan kan een kort coachingtraject je perfect ondersteunen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.