Chronische stress

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 09:39

Chronische stress 

Coaching, mezelf steeds opnieuw uitdagen en stretchen op allerlei gebieden is een must om met twee voeten op de grond te blijven staan. 

Dat is mijn ervaring in het dagelijkse leven en in deze huidige maatschappij. De kosten voor en de prijzen van de basisbehoeften rijzen met een treinvaart de pan uit. Genoeg redenen om in de stress te schieten. 

"Waar haal je het geld vandaan om alles te bekostigen?” is een vraag die menigeen onder ons uit zijn slaap houdt. Of je nu ondernemer bent net als ik of niet. Ook ik ervaar enige stress na het zien van onze nieuwe energievoorstel. In eerste instantie was mijn focus gericht op alles wat er (in mijn hoofd) niet meer kan. Een gigantische uitdaging om de negatieve overtuigingen die nú de kop op steken om te buigen naar positieve kracht.

En ja, het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als er daadwerkelijk stappen teruggezet moeten worden op het gebied van jouw eerste levensbehoeften. Is dat leuk? Nee, maar waarom niet? Zijn het de stappen die je terug zet of het gevoel dat er iets van jou wordt afgenomen? Waar komen deze emoties vandaan?  Is het gevoel van bedreiging van jouw bestaansrecht?

Jouw creativiteit wordt aangesproken. Hoe kan je dingen anders aanpakken waardoor je...... ?
Voel je hoe jouw lichaam anders reageert op de onderliggende hoop die je aanspreekt. Je ziet mogelijkheden; vernieuwing die eerder onopgemerkt bleef. 

Korte termijn gevolgen

Je hebt ook de keuze om in verzet te gaan en de emoties hoog laten oplopen. Iedere keer dat je er aan denkt of over spreekt. Daar heb ik geen oordeel over want het is jouw eigen keus hoe je met zaken omgaat. 

Ben je er in dit geval van bewust dat dit gevolgen heeft. Meer dan dat je er direct bewust van bent omdat de gevolgen later pas naar boven komen en jij de link niet meer legt tussen deze gebeurtenis en jouw ziekte of klachten. De kans is namelijk groot dat er chronische stress ontstaat die zijn weerslag heeft op jouw gezondheid. Wellicht denk je nu aan slaapgebrek door piekeren of boosheid. Spanning in nek en schouders. Dat zijn de korte termijn gevolgen.

Lange termijn gevolgen

Ik spreek liever over de lange termijn gevolgen zoals het ontwikkelen van diabetes type 2, over allergieën die kunnen ontstaan of auto immuun ziekten. Denk je dat je een verbinding legt tussen het moment van de verhoogde energiekosten en jouw ziekte na zeg eens tien jaar?
En dat is het grote nadeel van chronische stress; het sluipt. 
In den beginne krijg je last van onverklaarbare vermoeidheid, je zit niet lekker in je vel en weet niet waarom. Het gevoel van algehele malaise krijgt de overhand en ontwikkelt zich steeds een beetje verder tot het uiteindelijk een serieus probleem is. 

Wat je veranderen kan

Eerlijk gezegd zijn al die gedachten die ik net hierboven heb geschreven vanuit negatieve overtuigingen en een negatieve mindset geformuleerd. Je KUNT er namelijk voor KIEZEN om anders met deze ontwikkelingen om te gaan. Op een positieve manier die JOU uiteindelijk meer voldoening geeft zonder dat het je ziekt maakt. 

Het is van groot belang dat jij je bewust wordt van al jouw triggers die ervoor zorgen dat jij je voelt zoals jij je voelt; boos, teleurgesteld, angstig. Waar in jouw jeugd heb je een soortgelijke situatie meegemaakt en had jij toen ook het gevoel dat jouw bestaansrecht werd aangevallen?Ervaarde je toen eveneens het idee dat er iets waardevols van je werd afgenomen? 

Progressive mental alignment

Antwoorden vind je pas als je op zoek gaat. Een aantal vragen kan je zelf beantwoorden door het nuchtere boerenverstand te gebruiken. Daarmee haal je enige druk van de ketel maar het maakt je niet bewust van de gebeurtenissen uit je verleden die je NIET meer weet. Die onbewust zo’n impact op je hadden zodat ze op het juiste (vervelende) moment de kop op steken in je huidige leven en die nadelig beïnvloeden. Zozeer dat je er letterlijk ziek van wordt.  

Samen met mij ga je opzoek naar relevante gebeurtenissen in jouw verleden die je antwoordt geven op jouw vragen. De vraagtechniek maakt je bewust wat er met je gebeurt en waarom. Het geeft je inzicht zodat jij in de toekomst anders met je negatieve emoties om kan gaan. Je ervaart hoe je uit een negatieve spiraal kunt komen en wat voor innerlijke rust en gevoel van bevrijding dit geeft. Wil je meer weten klik dan op onderstaande link.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.