Het belang van het oplossen van de oorzaak in plaats van gedragsverandering

Het stellen van grenzen is een belangrijk onderdeel van het behoud van onze mentale gezondheid. Helaas worstelen veel mensen met het aangeven van hun grenzen, wat kan leiden tot stress, uitputting en zelfs een burn-out. In deze blogpost bespreken we de oorzaken van het moeilijk vinden van het stellen van grenzen en waarom gedragsverandering alleen niet voldoende is om blijvend resultaat te behalen. We introduceren ook de progressive mental alignment coachingtechniek als een effectieve methode om de oorzaak van dit probleem aan te pakken.

Waarom grenzen stellen zo belangrijk is

Het stellen van grenzen is essentieel voor onze mentale en emotionele gezondheid. Door onze grenzen duidelijk aan te geven, kunnen we voorkomen dat we overweldigd worden door de verzoeken en verwachtingen van anderen. We kunnen onze energie en tijd beter beheren en ons richten op wat voor ons belangrijk is. Als we onze grenzen niet aangeven, kan dit leiden tot gevoelens van frustratie, woede en zelfs verdriet.

Gedragsverandering is niet genoeg

Veel mensen zoeken naar een oplossing voor hun grenzenproblemen door middel van gedragsverandering. Ze volgen assertiviteitstrainingen of andere cursussen om te leren hoe ze hun grenzen duidelijk kunnen maken. Maar vaak vallen ze terug in hun oude patroon omdat de oorzaak van hun probleem niet is aangepakt. Gedragsverandering is belangrijk, maar het is niet genoeg als je de oorzaak van het probleem niet aanpakt.

De oorzaak van het probleem aanpakken

Om de oorzaak van het probleem aan te pakken, moeten we teruggaan naar ons verleden. Vaak hebben we als kind ervaringen gehad waarbij we ons niet in staat voelden om onze grenzen aan te geven. Misschien werden we gedwongen dingen te doen die we niet wilden doen, of werden we genegeerd als we onze mening gaven. Deze ervaringen hebben een blijvende impact op ons en kunnen leiden tot moeite met grenzen stellen als volwassenen.

Progressive mental alignment als oplossing

Progressive mental alignment is een effectieve coachingtechniek die kan helpen bij het oplossen van de oorzaak van het probleem. Het is gebaseerd op het idee dat onze overtuigingen en emoties ons gedrag beïnvloeden. Door onze belemmerende overtuigingen en emoties op te sporen en ze te vervangen door positieve overtuigingen en emoties, kunnen we ons gedrag veranderen op een dieper niveau.

Conclusie

Het stellen van grenzen is essentieel voor onze mentale en emotionele gezondheid, maar het kan moeilijk zijn voor veel mensen. Gedragsverandering alleen is niet genoeg om blijvend resultaat te behalen.