Zelfsabotage

Gepubliceerd op 24 augustus 2022 om 17:43

IK WAS ER EEN MEESTER IN

Lachen, spelen, plezier hebben ik had het allemaal. Waar ik ook mijn zinnen op zette zonder problemen kreeg ik het voor elkaar. Zo kan ik in het kort mijn tienerjaren omschrijven. Ik dacht vaak niet na over de consequenties en deed gewoon. Ik ondernam onbewust de acties die nodig waren om mijn doel te bereiken. En dat lukte ook steevast.

Je krijgt misschien de indruk dat mijn leven alleen maar rooskleurig was. Vergeet het maar. Mijn jongste jeugdjaren heb ik heel professioneel geblokkeerd. Ook daar ben ik een meester in maar dat is een ander verhaal. Alle gebeurtenissen uit deze jongste jeugdjaren hebben ertoe geleid dat ik een “aangeboren” (lees aangeleerde) drang naar perfectionisme had. Helaas wist ik dat toen zelf nog niet 😊 Pas een jaar geleden kwam ik tot de ontdekking dat ik mijzelf saboteerde. Hoe? Dat vertel ik je graag.
 

Sinds 2003 ben ik officieel eigen ondernemer. In eerste instantie met een praktijk in alternatieve geneeskunde later als coach. Het succes van mijn business schommelde. De start was rustig en twee jaar later draaide ik een topomzet voor mij als zelfstandige eenmanszaak. Door lichamelijke omstandigheden stootte ik een aantal jaar later een gedeelte van mijn werk af. Vanaf dat moment leek het niet meer te lukken om dezelfde omzet te bereiken als voorgaande jaren. Hoe bizar. 

Elke keer steeg mijn inkomen maar op het moment dat ik dacht dat mijn zaken lekker liepen was het POEF. De zeepbel spatte uit elkaar en de inkomsten daalden naar een dieptepunt. Dit gebeurde niet één keer maar steeds opnieuw. Geen idee van het hoe of wat. Deze herhaalde hoogte en vooral dieptepunten zorgden ervoor dat ik geen enkele gedachte meer durfde te besteden aan hoeveel klanten ik had en wat ik verdiende. Ik stelde geen doelen meer wat het kon wel eens teveel zijn. ‘Ik zag wel hoe het liep’. Mijn houding werd heel afwachtend. 

Het is zo klaar als een klontje dat deze houding gevolgen heeft. Niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk. Alle vreugde die ik uit mijn werk haalde, alle voldoening of motivatie verdween langzaam maar zeker. Hiervoor in de plaats kwam een totaal gevoel van verlamming. Niet meer weten wat ik wilde met mijn werk en leven. Ik had het gevoel van verstikking. 

 

Via omwegen en zoektochten op internet las ik informatie over progressive mental alignment. Een voor mij nieuwe vorm van coaching. Lang nadenken of deze vraagtechniek iets voor mij was hoefde ik niet. De opleidingskosten waren een ander verhaal. 
Ergens diep in mij wist ik dat het een goede beslissing zou zijn om tóch die stap te zetten. Het geld dat ik nodig had kwam wel in orde. Net zoals vroeger...... Zo gezegd zo gedaan.

Als je coach wil worden is een van de eerste zaken die aan de orde komt zelf gecoacht worden. Welk onderwerp wilde ik aan de orde stellen om antwoord op te krijgen? Op tien vingers uit te tellen wat dat was!!! 

Mijn overtuiging was de financiële perikelen voortkwamen uit de manier waarop ik was opgevoed door mijn ouders met betrekking tot geld. Mijn moneymindset. Niets bleek minder waar. De oorzaak van mijn hedendaagse zakelijke financiële schommelingen lag in het feit dat ik mijzelf geen succes gunde!!!! 

Vanuit vroeger heb ik onbewust de overtuiging gecreëerd dat ik het niet waard was om plezier aan iets te beleven. Zodra dat namelijk het geval was werd ik bestraft. Niet door mezelf maar door mijn omgeving. Op latere leeftijd paste ik onbewust dit ritueel zelf toe. Was iets leuk of ervaarde ik een succes of overwinning dan pats.. gaf ik mij een tik op mijn vingers. Zo had ik het immers geleerd..  Wist ik veel dat die figuurlijke tik op de vingers zo’n rol in mijn dagelijks leven zou spelen? NEE!

Progressive mental alignment heeft deze opgeworpen blokkade van niet mogen genieten van succes en plezier in het leven terug gebracht in mijn bewust zijn. Nú weet ik wat de reden is, waar deze vandaan komt. Op het moment dat het goed gaat herinner ik me eraan dat ik ook succesvol mag zijn, creatief in mijn werk en vooral kan genieten van hetgeen ik bereik. 

De coaching heeft voor mij veel betekent en ik help andere ondernemers en privé personen heel graag om ook verder te komen met hun (levens)doel. Jezelf saboteren is akelig stil aanwezig in jouw leven zonder dat je daarvan bewust bent. Herken jij je in mijn verhaal dan ben je altijd welkom een gratis intake gesprek in te plannen via deze link

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.