Pesten op het werk of een vervelende baas?

Gepubliceerd op 16 augustus 2022 om 09:46

Deze week las ik een interessant artikel van Jobat.be op internet over de top vijf oorzaken van pestgedrag op het werk. 

Ruim vijfentwintig duizend werknemers zijn geïnterviewd en de percentages liegen er niet om. Meer dan éénvijfde van de werknemers ervaart wekelijks of dagdagelijks beledigingen, hardnekkige roddels of een andere vorm van pestgedrag. 

Oorzaken zoals een stresserende werkomgeving, de gestreste werknemer zelf en zijn personaliteit/gedrag  worden genoemd. Helaas lees ik opnieuw in ditzelfde artikel dat gedragsverandering dé oplossing is voor de slachtoffers. Daar wordt de verantwoordelijkheid neergelegd in plaats van het aanpakken van de pestkoppen en achterhalen waar hun gedrag vandaan komt. 
Ja, inderdaad gedragsverandering is noodzakelijk maar dan wel vanuit waarom de medewerker zich LAAT pesten. Want, sorry het klinkt vervelend, het laatste is een feit ook al beweert deze van niet. 

De weerbaarheid van hen verhogen heeft zeker voordelen aangezien de werkvloer niet de enige plaats is waar mensen dezelfde problematiek tegenkomen. Het lijkt alsof sommige mensen een soort aantrekkingskracht hebben om het mikpunt te zijn. Waarom of waardoor gebeurd dat?

Aan de andere kant is het interessant te achterhalen waarom de pestkoppen het nodig vinden om een collega te kleineren. Is het misplaats gevoel van machtsvertoon? Voelen zij zich hierdoor sterker of populairder bij de rest? Zijn zij zelf in hun jeugd onderdrukt door hun ouders of omgeving waardoor zij zich nu willen laten “gelden” ? Hebben zij wel zoveel zelfvertrouwen als wat ze ons willen laten geloven of zijn ze onzeker als de pest? Er zijn legio verklaringen voor hun gedrag te vinden. Al zal ook een pestkop het hardnekkig ontkennen en met veel verbaal geweld overschreeuwen. 

In mijn ogen heb je het als een echte leider of als een zelfverzekerd persoon absoluut niet nodig om over de rug van de ander jouw doel te behalen. Integendeel. Het duidt voor mij alleen maar op zwakte. 

In gesprek gaan met beide partijen is een tijdelijke oplossing. Wisselen van werkplek of bedrijf eveneens. Naar verloop van tijd zie je oude patronen weer terugkeren. 

Zoals ik hierboven aanhaalde is het achterhalen van de werkelijke reden voor pesten of gepest worden effectiever. Beide partijen worden via progressive mental alignment bewust van onderliggende triggers zodat dit handvaten voor de toekomst worden. 

Geen maanden of jaren van ellende of allerlei coachingtrajecten. Gewoon kort en krachtig. 

#progressivementalalignment #personalgrowth #hrservices #pestgedrag #ondernemers #ziekteverzuim 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.