Wat maakt jou het mikpunt?

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 11:36

Het begint altijd leuk. Ik word betrokken bij gesprekken en activiteiten. Maar dan gebeurt het. Uit onzekerheid ben ik stil of weet ik niet goed hoe ik me moet gedragen. Het contact verflauwt en voor mijn gevoel ontstaat er afstand.
“Ze moeten me alweer niet” is een steevaste gedachte. 

Iedere keer zit ik in een negatieve spiraal en ik kom er maar niet uit!

Misschien bedoelen mijn collega’s het niet zo, maar ik heb vaak het gevoel dat ze het op mij gemunt hebben. Dat opmerkingen bedoeld zijn om mij te kwetsen; te kleineren. Zonder dat ik het wil reageer ik nogal bitchy of sarcastisch op hun vragen of opmerkingen. Logisch dat zij dit niet fijn vinden met als gevolg dat ze afstand nemen en mij echt links laten liggen.  Ik weet ook wel dat het mijn eigen onzekerheid is die keer op keer deze situatie veroorzaakt, maar ik kom hier niet uit! Ik ben het beu maar wat kan ik doen?

Dit is het trieste verhaal van een jonge vrouw aan het begin van haar carrière. Op de lagere school is zij verschrikkelijk gepest. Haar leven op het voorgezet onderwijs en haar beroepsopleiding waren minder heftig maar ze viel altijd buiten de groep. Werd sporadisch meegevraagd door klasgenoten en viel telkens buiten de boot als het ging om deel te nemen aan jaargroepen. Het maakte niet uit hoe hard ze het probeerde vrienden te maken. 

Triggers

Combinaties van omstandigheden zoals een kleur, een opmerking, gebaren of de wijze waarop iemand kijkt of iets zegt kunnen jouw het gevoel geven dat er “iets” aan de hand is. Dit zijn triggers en zorgen ervoor dat jij je heel onprettig gaat voelen. Er ontstaan allerlei onaangename fysiologische reacties die soms zo heftig zijn dat ze jou in je dagelijks leven hinderen. In de meeste gevallen zonder dat jij beseft wat de werkelijke aanleiding is. De vraag rest of het werkelijk bedoeld is om te pesten of is het jouw angst daarvoor?

Verschillende reacties op oude pijn

Genegeerd worden tot letterlijk lichamelijk geweld zijn uiterste vormen van pesten. Is de ene vorm erger dan de andere? Wordt je doodgezwegen dan ben je misschien blij met elke vorm van contact al is deze nog zo grof. Wordt je lichamelijk geweld aangedaan dan zou je wensen dat niemand je ziet. 

Hoe jij reageert op pestgedrag wordt bepaald door jouw referentiekader. Gedraag jij je daarna extreem dominant,  agressief en belandt je vaak in een vechtpartij of trek jij je terug in je schulp, je buigt je hoofd en je hult je in stilzwijgen?
In het eerste geval zal je niet snel last hebben van pestkoppen. In het tweede geval verbetert de situatie niet totdat jij besluit het heft in eigen hand te nemen. 

Progressive mental alignment (pma)

PMA is geen therapie die kortstondige gedragsverandering nastreeft. Deze coaching biedt blijvend resultaat.

Wat bij jou de echte oorzaak is waardoor jij in jouw huidige leven het mikpunt bent ligt opgeslagen in je bewuste en onbewuste brein. Wat gebeurde er in die tijd, hoe heb je dat beleeft en opgeslagen in jouw herinneringen? 

Op zoek gaan naar die antwoorden, bewustwording van gevoelens die daar mee samenhangen brengen inzichten en geven je de mogelijkheid de pijn van vroeger los te laten. Er ontstaat een andere levenshouding van binnenuit en je krijgt de mogelijkheid nieuwe situaties op een andere wijze tegemoet te treden. Hierdoor verandert jouw leven en geven innerlijke rust en vrijheid. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.