Hoe laat jij perfectionisme jouw bedrijf niet beïnvloeden?

Gepubliceerd op 23 februari 2023 om 09:15

Perfectionisme, het heeft twee kanten. Aan de ene kant kan het heel motiverend werken. Je hebt altijd een drijfveer en een doel om te bereiken, namelijk perfectie. Hoe erg je het ook wilt en hoe hard je ook je best doet… perfectie bestaat niet en daar zit de keerzijde. Streven naar perfectie zorgt voor heel veel druk en stress, het kost je enorm veel tijd en energie. Je raakt overspannen. Dit kan op lange termijn zelfs zorgen voor burn-out klachten. Je bedrijf kan onder deze problemen of klachten gaan lijden. Zo kun je uitstelgedrag gaan vertonen en daar wordt geen enkele klant blij van en jij zelf ook niet. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw constante zoektocht naar perfectionisme je uitput en ziek maakt. Het is belangrijk om de oorzaak te vinden en om weer actief, creatief en energiek te worden. In dit blogartikel lees je hoe je weer dat gevoel van vrijheid kan ervaren voor jou, je gezin en je bedrijf. Met deze tips laat je jouw perfectionisme je bedrijf niet meer beïnvloeden!

 

Van fouten kunnen we leren

Het hebben van een onderneming is niet makkelijk en perfectionistisch zijn zorgt er vaak voor dat je angst hebt om fouten te maken. Zo ga je dus ook extra hard werken om deze fouten te voorkomen. Dit maakt het niet makkelijker. Hoewel het goed is om je best te doen is het voorkomen van fouten maken onmogelijk en onmenselijk. Juist als ondernemer is het belangrijk dat je je eigen fouten door de vingers kunt zien. We willen groeien en het altijd beter doen dan de keer ervoor en daar leren we ook van. Daarom is het af en toe wel eens goed om een fout te maken. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar je moet wel weten waar de stenen liggen wil je er overheen kunnen stappen. Daar kom je pas achter door het risico te nemen!

 

Kijk naar je successen

Zeker na een tegenslag is het belangrijk om te kijken naar je succes. Denk niet alleen aan wat je niet hebt bereikt, maar kijk ook eens naar wat je wel hebt bereikt! Wat heel erg helpt voor het visualiseren van je behaalde doelen is het fijn om elke week of elke maand een aantal doelstellingen op te schrijven. Zorg ervoor dat dit kleine doelstellingen zijn zoals het behalen van een bepaald marketing doel; het goed bereiken van jouw doelgroep door x aantal likes op een bepaalde post op social media zoals Instagram te behalen, het verkopen van x aantal producten of diensten, x aantal klanten op jouw webshop of website, noem zo maar op. Blijf realistisch en houd het klein, het is heel motiverend om deze doelen af te kunnen kruisen. Zo zie je binnen de kortste keren hoe succesvol je wel niet bent!

 

Loslaten

Ondernemen is niet voor de zwakke. Voor jezelf beginnen en een eigen bedrijf hebben is een hoop werk. Zeker voor jou als perfectionist. Zoals we al eerder bespraken is perfectionisme als drijfveer goed, maar niet als obsessie. Probeer daarom dingen los te laten. Geef bepaalde werkzaamheden uit handen en neem één of meer werknemers aan die deze voor jou kunnen doen. Er zijn genoeg jongeren opzoek naar een leuke bijbaan. Als werkgever heb je natuurlijk nog steeds wel verantwoordelijkheden, maar ook al zijn er maar een paar taken die je uit handen kan geven, zoals het in elkaar zetten van een leuke TikTok, het bespaart jou weer een beetje stress en je kan het loslaten.

 

Progressive mental alignment - perfectionisme aanpakken

Deze tips kunnen je eventueel hierbij helpen, maar vaak is perfectionistisch gedrag al ontstaan in je jeugd of kan het ontstaan tijdens je zwangerschap. Door bepaalde triggers kunnen deze emoties weer naar boven komen waardoor je onbewust jouw gedrag aanpast. Wil je dit samen gaan aanpakken? Dan is progressive mental alignment echt wat voor jou! Met progressive mental alignment ga je stapsgewijs terug in de tijd totdat je bij het moment van deze eerste herinnering komt. De bewustwording van de situatie en het inzicht wat er volgens jouw onbewuste brein is gebeurd op dat moment lost het pijnpunt in een seconde blijvend op en heeft een mentaal en fysiek herstellend vermogen. Zo ervaar jij weer die rust en vrijheid in je bedrijf! Wil je hier meer over weten of heb je behoefte aan informatie over jouw mogelijkheden, neem dan contact op via de mail info@sourceofsuccess.nl of bel via 06 - 55 10 16 18. Bekijk onze pagina betreft perfectionisme voor meer informatie: https://www.sourceofsuccess.nl/pma/perfectionisme-ben-ik-goed-genoeg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.