Vijf tips om je eigen bedrijf te starten

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 07:47

Vijf tips om je eigen bedrijf te starten ondanks beren op de weg

Obstakels

Ga je een eigen bedrijf starten? Dan moet je rekening houden met een aantal obstakels en/of andere zaken. Doordat we een pakket aan overtuigingen vanuit ons verleden hebben meegekregen hebben we positieve en negatieve overtuigingen gevormd die ongewild en/of onbewust ons leven beïnvloeden. Zowel privé als zakelijk. Bij het ondernemen zitten er altijd risico’s aan verbonden, maar zorg dat je jezelf niet tegenhoudt door je eigen negatieve en onbewuste overtuigingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je de neiging hebt om te denken dat niemand op je product of dienst zit te wachten of dat het niet perfect genoeg is.

Maar hoe zorg je nu dat je goed bent voorbereid op deze obstakels en op de beren op de weg? En hoe kan je nu een succesvolle onderneming neerzetten? In dit blogartikel geef ik je 5 tips om je eigen bedrijf te starten!

Tip 1: zorg dat je genoeg geld hebt om te investeren in je bedrijf

Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten moet je er rekening mee houden dat je kosten gaat maken. Het is dus belangrijk dat je genoeg geld hebt gespaard, zodat je jouw bedrijf kan gaan starten. Dit hoeft natuurlijk niet veel geld te zijn, maar je gaat altijd kosten maken. Denk aan eenmalige inschrijfkosten voor de kamer van koophandel, maar ook kosten die wat zwaarder meewegen zoals kosten voor verschillende leveranciers. Ook is het belangrijk dat je bedrijf goed vindbaar is, zodat je opgemerkt kan worden door nieuwe potentiële klanten. Het hebben van een website is dan ook zeker een must. Hier zul je kosten aan gaan hebben, zo kost een domeinnaam geld en zul je eventueel geld nodig hebben voor een websitebouwer. Naast bovenstaande punten wil je misschien ook wel een zakelijke rekening openen, zodat het wat overzichtelijker voor je is. Houd er rekening mee dat je hier ook wat budget voor nodig hebt. Naast een online webshop of een website wil je misschien ook wel een fysieke winkel openen. Hier zul je moeten denken aan de kosten voor je huur, inrichting, voorraad en spullen voor je kantoor. In een latere fase wil je misschien niet meer alleen werken, maar wil je misschien als werkgever ook werknemers gaan inhuren. Conclusie, zorg er dus voor dat je genoeg budget hebt wanneer je gaat starten met je bedrijf en zorg altijd voor een reserve. 

Tip 2: zorg dat je een marketingplan hebt

Het hebben van een marketingplan is enorm belangrijk. Wanneer je nog geen enorme klantenkring hebt wil je dit natuurlijk gaan opbouwen. Zorg dat je online en eventueel offline goed zichtbaar bent. Voordat je gaat starten met je bedrijf is het verstandig om te gaan bepalen hoe je jouw ideale klant gaat bereiken. Bedenk waar je doelgroep zich bevindt. Zo kan je bepalen op welke social media kanalen je actief gaat zijn, bijvoorbeeld op Instagram, Facebook, TikTok of een zakelijk kanaal zoals LinkedIn. Daarnaast wordt YouTube ook steeds populairder. Naast organisch kun je ook denken aan een betaalde vorm van promotie, zoals het inzetten van advertenties. Om je product of dienst nog meer te promoten kun je ook gebruik maken van offline promotie, zoals flyeren. Of organiseer een evenement en/of werk samen met andere partners.  

Tip 3: Stel je doelen vast

Ga je voor jezelf beginnen? Dan is het als ondernemer van belang dat je van tevoren doelen vaststelt. Waar wil je dat je bedrijf heengaat en wat wil je precies bereiken? Ga voor jezelf doelen vaststellen op korte en op lange termijn. Zorg er wel voor dat je korte termijn doelen realistisch zijn, je bent een startende ondernemer. Of je nu een eenmanszaak begint of een bedrijf met een team, je hebt altijd doelen nodig, zodat je gerichter kan ondernemen.

Tip 4: Boekhouding

Boekhouding… we kennen het allemaal wel. Misschien wel hetgeen waar je het meest tegenopziet. Toch is dit enorm belangrijk, zodat je weet wat er binnen komt en wat je uitgeeft. Zo kun je bepalen of er nog meer werk aan de winkel is en waar je eventueel in zo moeten minderen of zelfs schrappen. Je kunt ervoor kiezen om zelf je boekhouding te doen via een online boekhoudt software, maar je kunt dit ook uitbesteden. Hier zitten dan wel weer kosten aan verbonden waar je rekening mee moet houden. Bedenk voor jezelf en voor je bedrijf wat het handigste is. 

Tip 5: Ga aan de slag met ‘progessive mental alignment’

Negatieve en positieve overtuigingen vormen ons als mens, als partner, collega of ondernemer en op basis hiervan nemen wij beslissingen.  In het negatieve geval zorgt het voor besluiteloosheid, uitstelgedrag, het beïnvloedt je money mindset en ervaar je het gevoel van tegen je grenzen aanlopen. Loop je na het lezen van deze tips hier nog steeds tegenaan? De oplossing is simpel. Ga aan de slag met de coaching techniek van progressive mental alignment zodat je opnieuw wordt geïnspireerd en gemotiveerd. Laat je trainen en wordt definitief bevrijdt van negatieve overtuigingen en leer jouw eindeloze kwaliteiten ontdekken en zien. Zo kun je jouw onderneming tot een succes maken! 

In een PMA sessie volgen we zonder oordeel, redenatie of argumentatie het pad van de gebeurtenissen die spontaan in jouw herinneringen bovenkomen. Het leidt je naar bewustwording van de oorzaak van jouw gevoel. Eenmaal op het echte pijnpunt aanbeland verdwijnt binnen een seconde voor altijd de negatieve lading en komt er mentale en fysieke verbetering voor in de plaats. 

Online coaching behoort tot een van de mogelijkheden. Voor het gratis intakegesprek en de vervolg sessie(s) maak ik gebruik van zoom of FaceTime.  Beslis nu om jouw leven te veranderen en boek via het formulier jouw gratis intakegesprek. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.