Beslissingen nemen ... eenvoudig toch?

Keuzes maken is eenvoudig, toch?

Je hoeft alleen maar ja of nee te zeggen en dat is het.

Voor jou is het makkelijk, maar dat geldt niet voor iedereen. Een keuze maken kan verschrikkelijk moeilijk zijn als je een perfectionist bent. Tot welke categorie behoor jij?

Mensen die eindeloos heen en weer gaan tussen het een en ander handelen uit een vorm van perfectionisme. Je kunt niet snel tevreden zijn met het aanbod en debatteert over de inhoud, maar je kunt ook argumenteren over waarom de ene beslissing beter is dan de ander. Ondertussen peil je de reactie van de ander. Wat zegt hij of zij hierover, wat is de reactie als je jouw wens voorop zet en durf je dat wel? De invloed van buitenaf is immens en zorgt voor eindeloos geharrewar. Dit is tijd- en energie verslindend en absoluut onnodig. Beslissingen kan je bijsturen indien het niet het gewenste resultaat oplevert. 


De behoefte om DE keuze te maken die voor altijd goed is bestaat niet. Invloeden en omstandigheden veranderen de situatie per seconde en daar kan je onmogelijk aan voldoen. Het is belangrijk te luisteren naar je gevoel. Wat voelt goed voor jou en kan je daardoor de volle honderd procent jouw focus hierop houden. Het enige dat telt is de vraag of het jou daar brengt waar je zijn wil of nodig hebt. 

Dat houdt niet in dat je klakkeloos maar iets moet doen. Keuzes maken is een wisselwerking tussen het hoofd en het hart. Dat is niet erg. Het is belangrijk dát je een stap zet. 

Waarom heb jij last van keuzestress?

De onderliggende reden is angst. Angst om het verkeerd te doen en dat je daarop wordt aangesproken, angst voor de reactie van anderen, angst om buiten de groep te vallen.  Weet je nog? Niemand mag boos op je zijn en je mag absoluut niet falen. De gedachte alleen al bezorgt je de kriebels. Een van de belangrijkste pijlers in jouw leven ontbreekt of is onvoldoende ontwikkeld en dat is jouw zelfvertrouwen. Je staat onvoldoende in je eigen kracht en geeft de ander de regie over jouw leven. 


En nu?
 

Wil je de regie over jouw leven in eigen handen nemen dan is het noodzakelijk om stappen te zetten; keuzes te maken. Misschien op dit moment wel de moeilijkste voor jou. Je MAG de oorzaak opsporen. Waarom voel jij je zoals jij je voelt op het beslissende moment? Wat vind je dan vervelend? In welke mate beïnvloed dit jouw leven en werk? Laat je belangrijke deals lopen uit onzekerheid? Wil je dat!

Met PMA coaching spoor ik samen met jou de bron van dit probleem op. Je ervaart dat er andere situaties in jouw leven zijn geweest die hetzelfde effect hadden. Je zult beseffen dat het niet langer nodig is om te twijfelen en daadkrachtiger worden zodat je met volle vaart vooruit kan. 

Neem contact op via het contactformulier als je meer informatie nodig hebt over jouw mogelijkheden.
Plan een vrijblijvend en gratis intakegesprek in waarin we samen bekijken wat ik voor jou kan betekenen.